Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για τη θεραπεία των ασθενών με λεύκη

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για τη θεραπεία των ασθενών με λεύκη

Η πρώτη ιατρική θεραπεία για την επαναμελάγχρωση της λεύκης με τοπική αγωγή είναι γεγονός. Στις 18 Ιουλίου 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την ουσία ρουξολιτινίμπη 1,5% για την τοπική θεραπεία της λεύκης σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Το νέο φάρμακο είναι σε μορφή κρέμας και κυκλοφορεί με την επωνυμία Opzelura από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Incyte.

“Σήμερα διαθέτουμε θεραπείες λεύκης, όπως το Laser Excimer ή τη Φωτοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες UVB, αλλά δεν είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους. Το γεγονός ότι σύντομα θα έχουμε μια τοπική κρέμα για τη λεύκη, που θα λειτουργεί αργά και σταθερά κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αλλά θα παρατηρούμε συνεχή βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ύπαρξη αυτής της επιλογής για τους ασθενείς με λεύκη μας δίνει πολλές ελπίδες να βοηθήσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη” αναφέρει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη θεραπεία τη λεύκης και όσων πάσχουν από αυτή την πάθηση. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τις θεραπείες της λεύκης, ίσως γνωρίζετε ότι πριν την έγκριση της ρουξολιτινίμπης 1,5% ο FDA έχει εγκρίνει τη μονοβενζόνη ως θεραπεία για τη λεύκη, ένα φάρμακο που αφαιρεί τη χρωστική ουσία από το δέρμα. Ναι, το διαβάσατε σωστά - η μονοβενζόνη προκαλεί λεύκη και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υπόλοιπης χρωστικής σε όσους έχουν χάσει σημαντική ποσότητα.

Τι είναι η ρουξολιτινίμπη και πώς λειτουργεί;

Για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία, ας δούμε πώς η λεύκη προκαλεί αποχρωματισμό και πώς η ρουξολιτινίμπη δρα για να επαναχρωματίσει το δέρμα.

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα λόγω υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη λεύκη, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος. Οι πρωτεΐνες JAK είναι υπεύθυνες για την αποστολή των σημάτων που δίνουν εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα μελανοκύτταρα. Η υπερδραστηριότητα των σημάτων από τις πρωτεΐνες JAK πιστεύεται ότι οδηγεί στη φλεγμονή που εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της λεύκης.

Τι κάνει λοιπόν η ρουξολιτινίμπη; Η ρουξολιτινίμπη είναι αναστολέας JAK και οι αναστολείς εμποδίζουν τις πρωτεΐνες JAK να στείλουν τα σήματα που λένε στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα μελανοκύτταρα. Σταματώντας την επίθεση των μελανοκυττάρων, οι αναστολείς JAK δίνουν στον οργανισμό τη δυνατότητα για επαναχρωματισμό του δέρματος.

Πώς διαφέρουν οι αναστολείς JAK από προηγούμενες θεραπείες λεύκης; Οι αναστολείς JAK είναι πιο στοχευμένοι σε σύγκριση με άλλες θεραπείες λεύκης, καθώς επικεντρώνονται στη διακοπή ενός τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς να το απενεργοποιούν εντελώς. Ως αποτέλεσμα, το σώμα εξακολουθεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ενώ το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τη λεύκη είναι κλειστό.

Πόσο αποτελεσματική είναι η ρουξολιτινίμπη στην επαναμελάγχρωση της λεύκης;

Η έγκριση της ρουξολιτινίμπης Opzelura από τον FDA βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα δυο κλινικών δοκιμών που αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε άτομα με λεύκη. Σε κάθε μελέτη συμμετείχαν περίπου 300 ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με μη τμηματική λεύκη. Η μη τμηματική λεύκη είναι ο πιο κοινός τύπος λεύκης και εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος.

Τα ευρήματα από τις μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με ρουξολιτινίμπη 1,5% δύο φορές την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στην επαναμελάγχρωση του προσώπου και του συνολικού σώματος στις 24 εβδομάδες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες. Την εβδομάδα 24, περίπου το 30% των ασθενών που έβαλαν κρέμα ρουξολιτινίμπης πέτυχαν 75% ή μεγαλύτερη βελτίωση στη λεύκη προσώπου. Περισσότερο από το 15% των ασθενών που έβαλαν κρέμα ρουξολιτινίμπης πέτυχαν ≥90% βελτίωση από την αρχική κατάσταση.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες;

Σύμφωνα με τον FDA, «οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με η Opzelura είναι η ακμή στο σημείο εφαρμογής, ο κνησμός στο σημείο εφαρμογής, το κοινό κρυολόγημα, ο πονοκέφαλος, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η ερυθρότητα του σημείου εφαρμογής και ο πυρετός».

Ποιο είναι το κόστος;

Προς το παρόν η κρέμα ρουξολιτινίμπης 1,5% διατίθεται με την επωνυμία Opzelura μόνο στα φαρμακεία των ΗΠΑ κατόπιν συνταγογράφησης και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή εξαρτάται από το πρόγραμμα ασφάλισης που έχει.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Ιατρό της Incyte Dr. Stein “η εταιρεία σχεδιάζει να «παρέχει κάρτες αντικαταβολής που θα περιορίσουν το κόστος των ασθενών στο ελάχιστο $10 ή λιγότερο”. Επίσης, η εταιρεία έχει ένα πρόγραμμα στο οποίο ορισμένοι μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την κρέμα Opzelura δωρεάν. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στο IncyteCares.

Σημαντικό: Να είστε επιφυλακτικοί εάν δείτε διαφημίσεις για αγορά της Opzelura στο διαδίκτυο, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσετε θύμα απάτης. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η κρέμα Obzelura προς το παρόν διατίθεται μόνο στα φαρμακεία των ΗΠΑ και τους online ιστοτόπους τους κατόπιν συνταγογράφησης.

Αυτή η είδηση ​​προσφέρει ελπίδα στους δερματολόγους που φροντίζουν ασθενείς που ζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις μετά από μια δύσκολη διάγνωση. Προσφέρει ελπίδα για την εξέλιξη της λεύκης ως αυτοάνοσης νόσου και την ικανότητα αντιμετώπισής της.

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία της λεύκης εδώ!

Πηγή: cosmeticdermamedicine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image
Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.