Facelift: Ο βασιλιάς των αισθητικών επεμβάσεων έπεσε από τον θρόνο του;

Facelift: Ο βασιλιάς των αισθητικών επεμβάσεων έπεσε από τον θρόνο του;

Γιατί κάποιος να μπει στο χειρουργείο όταν υπάρχουν σήμερα μη επεμβατικές θεραπείες προσώπου που αντιστρέφουν τον χρόνο και χαρίζουν αποτέλεσμα lifting;

Αυτή η τάση προτίμησης των θεραπειών αντιγήρανσης στο ιατρείο από το χειρουργικό lifting αντικατοπτρίζεται και σε σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, μόνο μεταξύ του 2019 και του 2020 οι επεμβάσεις facelift σημείωσαν 11% πτώση στις ΗΠΑ, ενώ συνολικά η μείωση στο σύνολο των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων για τις ηλικίες 30-54 ετών κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 14%. Την ίδια στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο ιστότοπος Patientclaimline.com, το 2021 πραγματοποιήθηκαν περίπου 15.000 αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις σε σύγκριση με τις περίπου 51.000 που είχαν πραγματοποιηθεί το 2016! 

Σκυτάλη στις μη επεμβατικές θεραπείες

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική εξέλιξη στα μηχανήματα σύσφιξης και ανόρθωσης του προσώπου σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες ενέσιμες θεραπείες έχουν μειώσει σταδιακά την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις αντιγήρανσης. Μήπως έφτασε το τέλος του χειρουργικού facelift; 

«Εάν σήμερα κάποιος ξεκινήσει έγκαιρα τις ενέσιμες θεραπείες προσώπου και τις συνδυάζει με τις απαραίτητες θεραπείες σύσφιξης και ανόρθωσης, τότε το πέρασμα του χρόνου δεν θα συνοδεύεται από έντονα σημάδια γήρανσης» εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

«Τα νήματα ανόρθωσης και σύσφιξης προσώπου, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά εργαλεία στα χέρια ενός έμπειρου δερματολόγου καθώς με τη μελετημένη εισαγωγή τους στα σωστά σημεία αντιστρέφουν τη χαλάρωση και αποκαθιστούν το νεανικό οβάλ του προσώπου. Όσο για το Botox, η εφαρμογή του ξεκινώντας από νεαρές ηλικίες και με μικρότερες δόσεις μπορεί να καθυστερήσει για πολλά χρόνια την εμφάνιση των ρυτίδων και το «σπάσιμο» του δέρματος», εξηγεί η γιατρός.

Η υπεροχή των fillers

Η εξέλιξη στα ενέσιμα υλικά καλύπτει σήμερα μία ανάγκη στην οποία παραδοσιακά υπερτερούσε το facelift: τη σμίλευση της δομής της γνάθου. «Τα fillers υαλουρονικού οξέος μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν το αποτέλεσμα του χειρουργικού lifting. Τα νέας γενιάς υλικά διατίθενται σε διαφορετική δομή και πυκνότητα ώστε να καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες κάθε εφαρμογής. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τα πληρωτικά που εφαρμόζονται σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία στη γραμμή της γνάθου (jawline) και επιτυγχάνουν το contouring και το νεανικό σχήμα της. Εφαρμόζοντας, συμπληρωματικά, fillers υαλουρονικού στους κροτάφους και τα ζυγωματικά, ο ιατρός επαναφέρει το τρίγωνο της νεότητας, τον κυρίαρχο όγκο δηλαδή στη μεσαία ζώνη του προσώπου, έτσι όπως είναι από τη φύση του το νεανικό πρόσωπο», σημειώνει η Δρ. Τσιατούρα.

Όχι μόνο ενέσιμα

Οι εξελιγμένες, μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης και ανόρθωσης του προσώπου είναι το… κερασάκι στην τούρτα των θεραπειών που εφαρμόζονται στο δερματολογικό ιατρείο. «Η δύναμη των εστιασμένων υπερήχων υψηλής συχνότητας και των ραδιοσυχνοτήτων στοχεύει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και τους δομικούς ιστούς, αφήνοντας ανέπαφες τις επιφανειακές του στιβάδες. Θεραπείες όπως το HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) θεωρούνται καινοτόμες, καθώς δρουν ανώδυνα στην περιτονία των μυών, δημιουργώντας επιλεκτικό τραυματισμό και παροδική φλεγμονή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τους φυσικούς δηλαδή μηχανισμούς σύσφιξης. Εάν οι θεραπείες αυτής της κατηγορίας γίνονται με την περιοδικότητα που συστήνεται και ξεκινήσουν από νεαρές ηλικίες, προτού ο χρόνος αφήσει έντονα σημάδια, δρουν ως θεραπείες πρόληψης και αντιγήρανσης, με θεαματικά αποτελέσματα», συμπληρώνει η γιατρός. 

Να αφήσουν οι πλαστικοί χειρουργοί κάτω τα νυστέρια τους;

Με τις καινοτόμες εξελίξεις στα υλικά και τα μηχανήματα, η μείωση του αριθμού των αισθητικών επεμβάσεων όπως το facelift και η αύξηση των μη επεμβατικών θεραπειών προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο είναι αναπόφευκτη. Από την άλλη πλευρά, η πλαστική χειρουργική έχει επίσης κάνει άλματα, εξασφαλίζοντας πιο φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και με μικρότερο χρόνο αποθεραπείας στους ασθενείς που επιλέγουν το χειρουργικό λίφτινγκ προσώπου. 

Βλέποντας τη συνολική εικόνα, ο μεγάλος κερδισμένος από τις καινοτόμες εξελίξεις στις θεραπείες προσώπου και την πλαστική χειρουργική είναι ο θεραπευόμενος. Μπορούμε σήμερα να κάνουμε την επιλογή που μας ταιριάζει σε κάθε φάση της ζωής μας, συνυπολογίζοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε, τον απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης ή την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, μία φυσική και διακριτική ή πιο δραστική παρέμβαση στην εικόνα μας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image
Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.