Διαβητικό πόδι: πρόληψη και αντιμετώπιση

Διαβητικό πόδι: πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ορμονική διαταραχή. Το πάγκρεας, έχει ως κύρια λειτουργία την παραγωγή ενζύμων και την έκκριση ορμονών. Κάποιες από αυτές τις ορμόνες είναι η ινσουλίνη και το γλυκογόνο. Οι δύο αυτές ορμόνες έχουν μεγίστη σημασία για τον μεταβολισμό των απορροφούμενων θρεπτικών ουσιών. Όταν η ινσουλίνη δυσλειτουργεί, τότε ο οργανισμός επηρεάζεται.

Μια από τις πλέον σημαντικές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι.

Το διαβητικό πόδι είναι, βάσει της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας, η μόλυνση και η καταστροφή των εν τω βάθει ιστών που σχετίζεται με νευρολογικές ανωμαλίες και διάφορους βαθμούς περιφερικής αγγειακής νόσου στα κάτω άκρα.

Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή που παρουσιάζεται σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη. Πάνω από το 65% των πασχόντων σακχαροδιαβητικών έχουν παρουσιάσει προβλήματα με τα πόδια τους. Επίσης, κάθε 30’’ γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της ύπουλης δυσλειτουργικής διαταραχής. Μια πρόσφατη έρευνα έχει εκτιμήσει ότι το 15% των διαβητικών ασθενών με έλκος ποδιού θα υποκύψει σε ακρωτηριασμό.

Διαβητική νευροπάθεια

Είναι μια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος κατά την οποία τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβες με αποτέλεσμα να μην μεταδίδουν σωστά τα μηνύματα από το σώμα προς τον εγκέφαλο. Συχνά η συγκεκριμένη πάθηση έχει ως αποτέλεσμα να μην κινούνται σωστά οι μύες, να υπάρχει παραμόρφωση και ακαμψία, ευαισθησία στο κρύο και τη ζέστη, καθώς και μείωση της αίσθησης σε οποιαδήποτε πίεση. Για παράδειγμα, ένα ακατάλληλο υπόδημα σε ένα διαβητικό πόδι με νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει κάλους, τραυματισμούς, ξηροδερμία ή κάποια δυστροφία στα νύχια.

Περιφερειακή αγγειοπάθεια

Είναι η βλάβη που έχουν υποστεί τα αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν τα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται σωστά τα πόδια, να μην οξυγονώνονται όσο χρειάζεται και να μην μπορούν να αποκαταστήσουν βλάβες.

Έτσι, καθώς η επούλωση των πληγών είναι δύσκολη και αργή, τα πόδια πονάνε κατά το βάδισμα. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του αγγειοπαθητικού ποδιού είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, η παραμόρφωση των νυχιών, καθώς και η αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας του ποδιού.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Το σπουδαιότερο μέτρο αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Η γνώση και η σωστή φροντίδα ενός διαβητικού ποδιού μπορεί να προλάβει και να συμβάλει στην αποφυγή του ακρωτηριασμού των άκρων.

Ένας ποδολόγος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο του διαβητικού ποδιού όταν ο ασθενής:

  • Δεν αισθάνεται τα πόδια του
  • Παρουσιάζει κάλους
  • Έχει ακαμψία πέλματος
  • Παρουσιάζει ξηροδερμία στο πέλμα και τη ράχη των ποδιών
  • Εμφανίζει δυστροφία ή δυσμορφία στα νύχια
  • Παρατηρεί αλλαγές στα οστά των ποδιών
  • Εμφανίζει έλκος
  • Παρατηρεί αλλαγή στο χρώμα του ποδιού
  • Νιώθει το πόδι του πολύ ζεστό ή πολύ κρύο
  • Έχει οίδημα
  • Δεν μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο

Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Medicalstep.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image
Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.