Γιατί να γίνω ποδολόγος;
Κάθε χρόνο, μόλις βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων αρχίζουν οι αναζητήσεις για τα επαγγέλματα που έχουν και θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Ένα από τα νέα, υποσχόμενα και ταχέως ανερχόμενα επαγγέλματα είναι οι ποδολόγοι. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο παραϊτρικό κλάδο που επικεντρώνεται στην υγεία των ποδιών, ακριβώς γιατί αυτή επηρεάζει και αντανακλά την υγεία όλου του οργανισμού.
Καταρχάς, να θέσουμε το πλαίσιο της συζήτησης περί του ποδολόγου: ο ποδολόγος, ο ποδίατρος και ο πεντικιουρίστ είναι 3 διαφορετικές ειδικότητες, με διαφορετικό εύρος δράσεων. Ο ποδολόγος δρα ενισχυτικά και υποστηρικτικά του ποδίατρου, αλλά και όλων των υπολοίπων ιατρικών ειδικοτήτων και είναι εκείνος που αρχικά θα διαγνώσει τυχόν ιατρικά προβλήματα τα οποία αργότερα θα επιλύσει ο ιατρός –αν είναι σοβαρά.
Η ποδολογία λοιπόν, είναι ένας τομέας της παραϊατρικής, ο οποίος ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Από το επάγγελμα της περιποίησης των ποδιών, προέκυψε με την πάροδο του χρόνου, αυτό του ποδολόγου-ποδοθεραπευτή.
Παρόλο που η ποδολογία έχει εμφανιστεί από τα 90s, τον 21ο αιώνα, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ψηφίζουν νομοθετική ρύθμιση, κατοχυρώνοντας το επάγγελμα του ποδολόγου. Από το 2004 λειτουργεί η Ακαδημία Ποδολόγων Ελλάδας, όπου μέσω 4ετούς φοίτησης αποκτάς το σχετικό δίπλωμα. Άλλοι τρόποι να γίνει κάποιος/α ποδολόγος είναι η φοίτηση σε ιδιωτικές σχολές.
Ο ποδολόγος γνωρίζοντας πολύ καλά την ανατομία και τις λειτουργίες των άκρων έχει τις γνώσεις για να εντοπίσει νωρίς αλλαγές οι οποίες μπορούν να υποδεικνύουν αλλαγές στην υγεία του ασθενούς, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση διαβήτη. Επίσης είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα και την περιποίηση των κάτω άκρων και ειδικότερα περιπτώσεις ατυχημάτων και τραμαυτισμού των νυχιών, ονυχοπαθήσεων, σκληρύνσεις δέρματος, κινητικών προβλημάτων, αρθρίτιδας κ.ο.κ.
Οι βασικότερες τεχνικές που χειρίζεται ένας ποδολόγος είναι οι εξής:
- Η τοποθέτηση του ελάσματος στο νύχι, με την οποία το νύχι επανέρχεται στην φυσική του κατάσταση (Ονυχοκρύπτωση-Ορθονυχία)
- Η ονυχοπροσθετική (για θεραπευτικούς λόγους ), π.χ. μετά από τραυματισμό και έλλειψη τμήματος της ονυχαίας πλάκας.
H μεγαλύτερη όμως δύναμη αυτής της ειδικότητας είναι η πρόληψη, η περιποίηση και η έγκαιρη αναγνώριση τυχόν προβλημάτων στα κάτω άκρα που αποκαλύπτουν σοβαρότερες παθήσεις, στα πρώτα τους στάδια.
Χαρακτηριστικότερη, αλλά όχι μοναδική, περίπτωση το σύνδρομο του διαβητικού ποδιού που αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη και περιλαμβάνει μια σειρά από παθήσεις των ποδιών, όπως η λοίμωξη, η ανάπτυξη πληγών (έλκη), και η καταστροφή του βαθιού ιστού του ποδιού. Το διαβητικό πόδι εμφανίζεται σε συνδυασμό με υποκείμενη νευροπάθεια ή/και με αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων και απαιτεί εξειδικευμένη, επαγγελματική φροντίδα.
Ο νούμερο 1, λοιπόν, σύμμαχος για αθλητές –λόγω των έντονων καταπονήσεων στα κάτω άκρα-, των εγκύων αλλά και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας αποτελεί ο ποδολόγος, και φυσικά τα εξειδικευμένα προϊόντα που αυτός/η θα προτείνει.
Για όσους, λοιπόν, συμφωνούνουν με τον Ιπποκράτη και "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν" είναι ήδη ξεκάθαρη η αξία του ποδολόγου στην ζωή και την υγεία κάθε ατόμου.
Δείτε περισσότερα στο podiafootcare.com