Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα

Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας, ξηρότητα, καφέ κηλίδες… Παρότι οι περισσότεροι κατηγορούμε τον χρόνο για την εμφάνισή τους, στην πραγματικότητα ο κύριος ένοχος είναι η φωτογήρανση, οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται στο δέρμα εξαιτίας της αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο και την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία στη διάρκεια της ζωής μας.

Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Biomedicine & Aging Pathology» επισημαίνει ότι περίπου το 80 – 90% του πληθυσμού της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής εμφανίζει σημάδια φωτογήρανσης, ενώ άλλη έρευνα στην επιθεώρηση «Advanced Pharmaceutical Bulletin» επιβεβαιώνει ότι περίπου το 80% της γήρανσης στο πρόσωπο οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο. «Κάτι που έχουμε παρατηρήσει στα ιατρεία μας, είναι ότι μετά το καλοκαίρι αυξάνεται η ανάγκη για θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φωτογήρανσης, όπως είναι οι λεπτές ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, η τραχύτητα και η ωχρότητα στην επιδερμίδα. Εξετάζουμε επίσης πολλές γυναίκες – αλλά και άντρες – με ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που δείχνουν πιο γηρασμένοι συγκριτικά με τη βιολογική τους ηλικία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών καταγράφουμε καινούργιους σπίλους οι οποίοι χρήζουν παρακολούθησης με χαρτογράφηση ή αφαίρεσης», σχολιάζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Συμβουλές για πρόληψη της φωτογήρανσης και αντιγήρανση

«Η προτροπή για τη συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση αντηλιακού είναι πια κοινή γνώση. Χρειάζεται όμως να πούμε ότι πλέον η επιλογή της αντηλιακής προστασίας πρέπει να γίνεται με πιο επιστημονικό τρόπο, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική, τόσο απέναντι στις συνέπειες της φωτογήρανσης όσο για να προστατεύει από πιθανές κακοήθεις βλάβες του δέρματος που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο. Η ανάλυση του φωτότυπου της επιδερμίδας από τον δερματολόγο και η εκτίμηση του κινδύνου για βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία είναι δύο στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη προστασία.

Σχετικά με την αντιγήρανση, αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι έχει αποδειχτεί και ερευνητικά, με παλαιότερη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Dermatologic Surgery», πως η τακτική χρήση του αντηλιακού δεν προστατεύει μόνο το δέρμα, αλλά αντιστρέφει επίσης ως έναν βαθμό τις πιο συνηθισμένες βλάβες της φωτογήρανσης, όπως μικρές ρυτίδες και δυσχρωμίες», επισημαίνει η γιατρός.

«Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη της φωτογήρανσης και την αντιγήρανση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ISRN Dermatology» επισημάνθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά στις τροφές μπορεί να προστατεύουν από τη φωτογήρανση και τις αλλοιώσεις που εκδηλώνονται στο δέρμα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Το θέμα αυτό είναι ακόμη υπό έρευνα, αφού για να έχουν προστατευτική επίδραση στο δέρμα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος, όπως βιταμίνη C και Ε, είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμη για τον οργανισμό στο σύνολό του», προσθέτει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Δύο τελευταία basic αλλά πάντα χρήσιμα tips για την πρόληψη της φωτογήρανσης είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού που συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και η καθημερινή χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστατευτικά φίλτρα, καθώς εκτός από τα ίδια τα μάτια προστατεύουν επίσης το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα της περιοχής από πρόωρη γήρανση και δημιουργία λεπτών ρυτίδων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.