Quantcast
Image

Mesobotox: μια θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Mesobotox: μια θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Οι πόροι του δέρματος είναι δομές που αντιστοιχούν στα διατεταμένα στόμια των τριχοσμηγματικών μονάδων. Πολλές φορές διακρίνονται κλινικά σαν μικρές καταδύσεις της επιδερμίδας, ενώ το μεγάλο τους μέγεθος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αυτοεκτίμηση των ασθενών.

Για περισσότερο από μια δεκαετία η βοτουλινική τοξίνη Α χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των δυναμικών ρυτίδων. Έχει παρατηρηθεί ότι προσφέρει επιπρόσθετα μια πιο λεία και στιλπνή όψη στο δέρμα του προσώπου.

Το mesobotox είναι η ένεση διαλυμένης βοτουλινικής τοξίνης Α με τη μορφή πολλαπλών επιφανειακών νυγμών στο επίπεδο του ανώτερου χορίου. Εφαρμόζεται κλινικά για να βελτιώσει τον τόνο, την υφή του δέρματος και για να μειώσει τους διατεταμένους πόρους και τη σμηγματόρροια.

Σε μελέτη 35 ασθενών (33 γυναικών και 2 αντρών), ηλικίας 25-40 ετών με παρουσία διευρυσμένων πόρων και σμηγματόρροιας στο πρόσωπο, εφαρμόστηκε η θεραπεία mesobotox με στόχο την αξιολόγηση της δράσης του στο συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα των ασθενών.

Το διάλυμα του mesobotox που ενέθηκε προετοιμάστηκε ως εξής: αναρροφήθηκε σε μια σύριγγα του 1 ml φυσιολογικός ορός και διαλυμένη βοτουλινική τοξίνη (από φιαλίδιο των 100 μονάδων που διαλύθηκε με 2,5 ml φυσιολογικού ορού) σε αναλογία 1:1. Ακολούθησε έγχυση του διαλύματος με πολλαπλούς νυγμούς στο χόριο, σε απόσταση 1 cm μεταξύ τους και χρήση βελόνας 30G σε περιοχές του προσώπου με διατεταμένους πόρους (μύτη και παρειές).

Στους περισσότερους ασθενείς η συνολική ποσότητα mesobotox που απαιτήθηκε ήταν 1ml. Η εκτίμηση κάθε ασθενούς έγινε στην επίσκεψη baseline και κάθε εβδομάδα για 1 μήνα μετά τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν βελτίωση των πόρων του προσώπου σε όλους τους ασθενείς κατά 87,2%. Η εκτίμηση της βελτίωσης στηρίχτηκε στο βαθμό ικανοποίησης των ασθενών (Likert satisfaction scale) και επιβεβαιώθηκε από την κλινική (Quartile improvement scale) και δερματοσκοπική εξέταση (Dermalite 4 Gen Pro II).

Όλοι οι ασθενείς εξέφρασαν ικανοποίηση από τη γρήγορη και μεγάλη βελτίωση των διευρυσμένων πόρων του δέρματός τους με μια μόνο εφαρμογή mesobotox. Μάλιστα οι 33/35 ασθενείς παρατήρησαν και ταυτόχρονη μείωση της λιπαρής υφής που είχε το δέρμα τους.

Οι μόνες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε κάποιους ασθενείς ήταν αίσθημα καύσου μικρής διάρκειας και ήπιο ερύθημα. Η μέση διάρκεια του αποτελέσματος μετά τη θεραπεία ήταν 4 μήνες, ενώ υπήρχαν ασθενείς με διάρκεια 6 και 7 μήνες.

Ο πιθανός μηχανισμός με τον οποίο το mesobotox μειώνει το μέγεθος των πόρων του δέρματος είναι μέσω της γνωστής νευρορυθμιστικής του δράσης, μπλοκάροντας την ακετυλοχολίνη.

Το mesobotox είναι μια απλή, μη χειρουργική θεραπεία με ελάχιστες επιπλοκές και μικρό χρόνο αποθεραπείας. Παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην υφή και την όψη του δέρματος του προσώπου, απαιτώντας μία μόνο εφαρμογή και επιτρέποντας άμεση αποθεραπεία.

Ως μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου θα μπορούσε να θεωρηθεί η πεπερασμένη διάρκεια του αποτελέσματος. Ως εκ τούτου χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας σε 6 μήνες με στόχο τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Δρ. Μάγδας Μανώλη (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, DERMOMEDICA, Θεσσαλονίκη) και του Δρ. Χρήστου Κρασαδάκη (Γναθοπροσωπικός χειρουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αισθητικής και Ανάπλασης Προσώπου FERAGreece).

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.