Quantcast
Image

Που καταλήγουν τα μαλλιά μετά το κομμωτήριο;

Που καταλήγουν τα μαλλιά μετά το κομμωτήριο;
 

Πού καταλήγουν τα μαλλιά μετά το κομμωτήριο; Ξέρετε, όταν οι άκρες των τριχών μετά το κούρεμα εξαφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη ή όταν αντικαθίσταται μια περούκα ή τα παλιά extensions με νέα; Η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: Καταλήγουν στη χωματερή.

Η βιομηχανία της ομορφιάς λαμβάνει πλέον υπόψη τον τεράστιο αρνητικό αντίκτυπό της στον πλανήτη – ίσως έχετε ακούσει ότι μόνο το 9% των πλαστικών απορριμμάτων που έχουν δημιουργηθεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί και ότι 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες δημιουργούνται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία της ομορφιάς.

Ωστόσο, τα μαλλιά, επειδή είναι οργανικό υλικό και έτσι, θεωρητικά, θα έπρεπε να διαπάται φυσικά, έχουν “ξεφύγει” από πολλούς λάτρεις της βιωσιμότητας. Και αν έχετε δει ποτέ ένα επεισόδιο οποιασδήποτε σειράς CSI, γνωρίζετε ήδη ότι τα μαλλιά δεν βιοδιασπώνται τόσο γρήγορα — χρειάζονται μερικά χρόνια.

Ο τρόπος με τον οποίο συνήθως απορρίπτονται τα μαλλιά στα σαλόνια ομορφιάς είναι μέρος του προβλήματος, λέει η Amy Goei, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Green Circle Salons. «Συνήθως, τα σαλόνια ομορφιάς απλώς σκουπίζουν τα μαλλιά και τα βάζουν στα σκουπίδια, τα οποία μετά πηγαίνουν κατευθείαν στον χώρο υγειονομικής ταφής σε μια σακούλα σκουπιδιών», εξηγεί η Goei. «Επειδή όλα τα μαλλιά βρίσκονται σε μια σακούλα με το επάνω μέρος κλειστό, δεν εκτίθενται στο φως και το οξυγόνο και όλα όσα χρειάζονται για να διασπαστούν, και έτσι όχι μόνο δεν βιοδιασπώνται πραγματικά, αλλά απελευθερώνουν μεθάνιο».

pexels vlada karpovich 4668356

Η Green Circle Salons, που ιδρύθηκε το 2009 στο Τορόντο, είναι συνεργάτης βιωσιμότητας για σαλόνια ομορφιάς και ειδικεύεται στην ανακύκλωση και την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.

Η εταιρεία συλλέγει αποκόμματα φυσικών και συνθετικών μαλλιών, καθώς και περίσσεια βαφής μαλλιών, αλουμινόχαρτα, σωλήνες χρώματος, μπουκάλια αεροζόλ και άλλα πλαστικά, για να διασφαλίσει την ασφαλή ανακύκλωση. «Συλλέγουμε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο κιλά απόβλητα από τα 4.100 συνεργαζόμενα σαλόνια ομορφιάς κάθε χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goei.

Η τελευταία πρωτοβουλία του Green Circle Salon είναι μια συνεργασία με τη Virginia Tech για τη δημιουργία ενός νέου υλικού. «Καταφέραμε να πάρουμε μοσχεύματα από φυσικά και συνθετικά μαλλιά και να τα συνδυάσουμε με μεταβιομηχανικά πλαστικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο, ισχυρότερο βιοσύνθετο υλικό», λέει η Goei. «Πλέον φτιάχνουμε τους κάδους ανακύκλωσης μαλλιών που δίνουμε στα σαλόνια από αυτό το βιοσύνθετο πλαστικό».

Ένας άλλος οργανισμός, το Matter of Trust, χρησιμοποιεί δωρεές φυσικών μαλλιών που του αποστέλλονται από ιδιώτες και κομμωτήρια και μέσω της μεθόδου της ανακύκλωσης δημιουργεί προϊόντα που απορροφούν πετρέλαιο και συνεπώς αντικαθιστούν τα ήδη υπάρχοντα συνθετικά με προπυλένιο και άλλα πολυμερή, καθώς και χημικά φίλτρα, που είναι όμως εξαιρετικά επιβλαβή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Ελλάδα αποτελεί η Ρεστία. Μια ιδέα που με την πλήρη στήριξη και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Matter of Trust, μετατράπηκε σε νομικό πρόσωπο και έχει αναλαβει εδώ και μερικά χρόνια ρόλο εισαγωγής οικολογικών φίλτρων στην ελληνική νοοτροπία.

Μη χάσετε τη συνέχεια του άρθρου: Ανακύκλωση μαλλιών ή σωστή συντήρηση;

Πηγή: thecut.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Προτεινόμενα

Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.