Αθήνα, Ελλάδα

23.74°C
Few Clouds
SP_WEATHER_Πεμ
17.78°C / 23.18°C
SP_WEATHER_Παρ
17.46°C / 21.26°C
SP_WEATHER_Σαβ
16.82°C / 20.37°C
Image

Θεραπεία ξανθελασμάτων: Fractional CO2 laser ή peeling TCA;

Θεραπεία ξανθελασμάτων: Fractional CO2 laser ή peeling TCA;

Τα ξανθελάσματα ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των ξανθωμάτων. Αποτελούν ένα από τα πιο κοινά ξανθώματα και εμφανίζονται ως μαλακές, κίτρινες βλατίδες ή πλάκες με συχνότερη εντόπιση τα άνω βλέφαρα.

H παρουσία τους σε μια εμφανή περιοχή, όπως τα άνω βλέφαρα αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, για το οποίο πολλοί ασθενείς αναζητούν λύση σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς. 

Πολλές φορές, η εμφάνιση ξανθελασμάτων είναι ένδειξη υποκείμενης πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας.

Ξανθελάσματα

Πολλές θεραπείες εφαρμόζονται για τη εξάλειψη των ξανθελασμάτων όπως χειρουργική αφαίρεση, ablative και nonablative lasers: CO2, erbium και Q-switched Nd: YAG, ραδιοσυχνότητες και χημικά peeling.

Παρακάτω περιγράφεται συνοπτικά μια προοπτική, παρεμβατική, διπλή-τυφλή, συγκριτική μελέτη για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και το χρόνο αποκατάστασης μετά από θεραπεία ξανθελασμάτων με fractional CO2 laser (10.600 nm) συγκριτικά με τη χρήση peeling TCA (50%) σε 20 ασθενείς με ξανθελάσματα βλεφάρων.

Κατόπιν τυχαιοποίησης, τα ξανθελάσματα των βλεφάρων της μιας πλευράς του προσώπου του κάθε ασθενούς θεραπεύτηκαν με ablative fractional CO2 laser (10.600 nm) και της άλλης του πλευράς με TCA 50%.

Οι θεραπείες έγιναν με μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων μέχρι πλήρους εξαφάνισης των βλαβών ή μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 5 συνολικά θεραπειών με κάθε μέθοδο.

Οι ασθενείς εκτιμήθηκαν στις χρονικές στιγμές: baseline, μετά από κάθε θεραπεία και 1 μήνα μετά την τελευταία θεραπεία.

H μελέτη κατέδειξε πως το fractional CO2 laser (10.600 nm) είναι ιδανικό για τη θεραπεία των ξανθελασμάτων διότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, έχει μικρό χρόνο αποθεραπείας, απαιτεί μικρότερο αριθμό θεραπειών και έχει λιγότερες επιπλοκές συγκριτικά με το χημικό peeling TCA (50%).

Πηγή: Έρευνα της National Library of Medicine με τίτλο «Fractional CO 2 laser versus trichloroacetic acid 50% for xanthelasma palpebrarum therapy».

Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Δρ. Μάγδας Μανώλη (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, DERMOMEDICA, Θεσσαλονίκη) και του Δρ. Χρήστου Κρασαδάκη (Γναθοπροσωπικός χειρουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας  Αισθητικής και Ανάπλασης Προσώπου FERAGreece).

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα...

Image

Προτεινόμενα

Image
Image

Ειδησιογραφικό site για τους επαγγελματίες της ομορφιάς στους τομείς της περιποίησης άκρων, κομμωτικής, επαγγελματικών καλλυντικών, αισθητικής, επαγγελματικού μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος, επαγγελματικής κατάρτισης, τατουάζ & piercing, και κέντρων περιποίησης ανδρών (Barber).

Design and Development by:

Image
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter!

Menu

Popular Tags

About

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Όλα τα τελευταία νέα μια φορά την εβδομάδα!